Keď je reč o tom, kde na Madeire dostanete dobrú kávu, treba si najskôr ujasniť pojmy. Lebo dobrá káva je pre niekoho studená neska, pre iného Popradská zaliata na turka, pre dakoho ďalšieho je ňou mýtus o "kvalitnom talianskom espresse" a niektorí zasa fufňajú od radosti pri šálke prepražnej Lavazzy alebo Julius Meinl vypadnutej z neudržiavaného jednogombíkového prístroja a preliatej prepálenou mliečnou penou, ako sa čašníkovi z kaviarňopivárne niekde na korze v Turčianskych Tepliciach práve podarilo.

Ak patríte do ľubovoľnej z uvedených skupín, tak tento článok nepotrebujete. Madeira má pre vás na každom kroku prevádzku, kde vám spravia presne to vaše obľúbené pressko, ako keby ste ho dostali doma, len tu mu hovoria expresso a nebude to z Lavazzy, ale skôr z nejakej lokálnej značky typu Delta. Takúto kávu dostanete nielen všade, ale ešte aj veľmi lacná, to espresso väčšinou stojí menej ako euro. Presne takto to chutí nemeckým, či anglickým dôchodcom, ktorí tu okrem miestnych tvoria počas roka väčšinu klientely.

Ak chcete vyzerať, že sa vyznáte, môžete si osvojiť miestny kávový slovník. Máloktorý Madeirčan si vypýta espresso, alebo machiato, oveľa častejšie budete počuť lokálne názvy pre jednotlivé spôsoby podávania kávy. Niektoré z týchto výrazov platia v celom Portugalsku, ale s niektorými sa dohodnete len a len na Madeire. 

Klasické espresso bez mlieka je bica. Keď chcete menej vody je to bica curta, keď chcete viac vody je to bica cheia. Ešte viac vody, to čomu sa u nás hovorí americano je chino (v preklade Číňan). Toto všetko sú kávy bez mlieka. 

Keď chcete espresso s trochou mlieka, tak to je garoto (v preklade chlapec) a keď chcete veľa mlieka, tak to je chinesa (v preklade Číňanka). Chino aj chinesa sú len čisto madeirské výrazy, skúšal som si vypýtať číňanku v Lisabone a nepochodil som, ešte si aj možno o mne mysleli, že som kúštik rasista. Ak chcete kávu s veľa mliekom na kontinente, treba si pýtať meia de leite

Ak chcete veľa napeneného mlieka, teda naše latté, to je galaõ (v preklade galón, lebo veľa) a kapučíno ako jediné nepopletiete, lebo to je aj tu kapučíno.

No a teraz, keď sme si vysvetlili bežnú, všadedostupnú a lacnú madeirskú kávu, môžeme si konečne povedať o tom, kde na Madeire dostanete dobrú kávu. A to je už oveľa ťažšie.

Vlna specialty coffee kaviarní, teda kaviarní, ako máte v Bratislave Triple Five Coffee, Mono, Gorifree, Vták, Soren, Pán Králiček a kopu ďalších sem ešte moc nedorazila. Lepší sa to, ale aktuálne viem na celej Madeire presne o šiestich dobrých kaviarňach (plus ďalších dvoch ako tak). Práve preto potrebujete tohto sprievodcu. 

Ak chcete naozaj dobrú kávu, máte trafiť do týchto podnikov:

Gato Legal Coffee Roastery, Ponta do Pargo (mapa)


Musíte ísť až do Ponta do Pargo, dedinky na najjuhozápadnejšom cípe ostrova. Tam sa nachádza úžasný maják Farol do Ponta do Pargo, ktorý musíte v čase západu slnka beztak navštíviť aspoň raz, čiže aj keď značne od ruky, v skutočnosti máte túto kaviareň v podstate krásne po ceste. Gato Legal je parádne miesto. Okrem toho, že tam chodím vždy keď sa dá, nechávam si z ich pražiarne aj doručovať kávu na domáce použitie. Priamo na mieste dostanete okrem kávy, ktorá by sa nestratila na žiadnej specialty coffee scéne aj úžasné koláče vo všetkých hipsterských modifikáciách, aké svet pozná a k nim aj nejaké slané jedlá, ktorá sa pre zmenu zasa držia svojou jednoduchosťou miestnej kulinárskej kultúry. Dá sa sedieť vonku aj dnu, väčšinou aj zaparkujete niekde nablízku a prevádzkujú to prevelice milí ľudia. Ako pri všetkých specialty kaviarňach, ceny tu nie sú madeirské, ale skôr bratislavské. Zároveň to je však presne ten typ miesta, kde s radosťou nechávate svoje peniaze, pretože sa neviete dočkať až sa tam vrátite zasa. 

Art Food Corner Madeira, Funchal (mapa)

Ak potrebujete naozajstný flat white v centre Funchalu, toto je vaša najlepšia možnosť. Malá kaviareň spojená so suvenírovým obchodíkom je hneď pri spodnej stanici funchalskej lanovky na Monte, čiže zároveň aj pri miestnom centrálnom autobusovm nástupišti, na peknom kuse nábrežia a priamo na kraji historickej reštauračnej štvrte Santa Maria Maior. Odvrátenou stranou jej dostupnosti je množstvo turistov potulujúcich sa okolo, takže kopukrát, najmä ak je v prístave viacero výletných lodí naraz a mesto je plné jednodňových návštevníkov, tu nie je veľmi kam sadnúť. Ale vziať si tu záchranu do ruky sa asi dá vždy. Majú aj koláče a pár slaných vecí, ale je to fakt  natoľko rušné miesto, že tam málokoho bude baviť pridlho vysedávať. Priamo na ňou na poschodí bol kedysi coworking, kde sa za neveľký peniaz dalo sadnúť s kompom a pracovať, ale už ho vraj zrušili. Čiže sem len na kávu, nie vybavovať maily. 

Art Food Corner Forum, São Martinho (mapa)


Mladšia, len v júni 2023 otvorená sestra Art Food Corneru. Toto je oveľa pokojnejšie mesto, v zadnej uličke kúsok od  nákupného centra Forum Madeira v štvrti São Martinho. Je to pokojnejšia, rekreačná štvrť, kúsok od pláže Praia Formosa, a predsa pôsobica mestsky a moderne. Takáto kaviareň sa sem vyslovene pýtala. Pekný dvojposchodový design, aj v rámci vysokého štandardu specialty coffee kaviarní vynikajúca káva a k tomu ešte aj špecializácia na ostatnú kuchyňu a brunchovanie. Pred vchodom síce dokončujú veľkú stavbu, takže občas je tam rušno, ale keď to bude hotové, bude to kávového snoba madeirský raj. A tu si môžete aj ten počítač vytiahnuť. 

Greenhouse Coffee Roaster, Monte / Funchal (mapa)


Z nejakého dôvodu je polovica dobrých madeirských kaviarní na komplikovane prístupných miestach. Greenhouse je na hore Monte, na kopci vysoko nad Funchalom. Chodí tam lanovka, teda Teleferico z funchalského nábrežia, alebo mhdčka smerujúca na Babosas, poprípade tam môžete vyšliapať, ale je to 600 výškových metrov na dva a pol kilometri cesty. Zároveň je Monte vďaka kostolu a botanicej záhrade supervyhľadávané turistické miesto. Našťastie samotné Greenhouse je pár metrov bokom od najväčšieho frmolu, od výstupu z lanovky pôjdete doprava až kým nenarazíte na rozkošnú zelenú, starosvetsky pôsobiacu kovovú búdku usadenú priamo nad priepasťou. Kávu tam robia úžasnú a máte k nej aj skvelý výhľad. Čiže odmena za snahu sa tam dostať je zaslúžená a plnohodnotná, ale miesto na uspokojenie každodennej kávovej potreby to fakt nie je. Ale aj tak je skvelé, že je. 

The Studio Coffee (mapa)


V roku 2023 sa to začalo na funchalskej specialty coffee scéne krásne oživovať. The Studio je jeden z prírastkov na samotnom konci roka. Nachádza sa úplne v historickom centre mesta, takže ak sa túlate uličkami a pociťujete náhly pokles tlaku v kabíne, je to ešte lepšia voľba, než častokrát preplnený Art Corner pri lanovke. Tiež tu kávu berú smrteľne vážne, minule mi dokonca vysvetľovali, že nemajú do flat white presne ten druh kravského mlieka s ktorým to robia a či mi nevadí nejaké iné. Káva bola aj s náhradným vynikajúca, vyzerá to tu byť na miesto, kam sa dá ísť naozaj kávsky snobovať. Mali aj pár koláčikov, slané drobnosti na základný brunch a samozrejme aj pastely. 

Arbor Food and Coffee (mapa)

Najnovší prírastok na scéne a zároveň moje aktuálne najobľúbenejšie miesto. Arbor je kaviareň a brunchiareň len malý kúsok od centra Funchalu, priamo cez cestu oproti parku Sv. Kataríny. Zároveň sa nachádza vo vlastnom parku, ktorý je ta trocha aj improvizovanou botanickou záhradou a je to nádherné miesto. V Arbor majú veľmi dobrú kávu, plus k tomu koláčiky a výber jedál, ktorý vám zaženie raňajky, ale pokojne aj obed alebo večeru. Zatiaľ, kým to ešte neobjaví celý svet, tu býva pokojná atmosféra. Navyše, keby nebolo voľné miesto, môžete si vziať kafíčko do ruky a ísť o tri metre vedľa na lavičku v tom priľahlom parčíku. Najlepšia kombinácia kávy a prostredia v celom Funchale.

Motya Coffee Shop (mapa)

Túto kaviareň nájdete v centre Funchalu, doslova na dohľad od The Studio Coffee. Tak veľmi sa nám to tu za posledný rok zakaviarňovalo. V Motyi robia výbornú kávu, majú tam skvelé čaje dokonca aj matchu a všelijaké iné špeciality, ale to nie je to, prečo máte ísť práve sem. Najväčším lákadlom tejto kaviarne, a zároveň veľkým pozdvihnutím madeirských zážitkov, sú ich mochi - malé studené a hebučké guličky z  ryžového cesta plneného rôznymi studenými náplňami. Lakocinka je japonského pôvodu a ľudia, ktorí v Japonsku žili, mi potvrdili, že tie z Motye sú naozaj autentické. Je to strašne dobré. Je to dezert dezertov. Každý deň iné príchute a je to niečo, čo nemáte len tak hocikde. Motya Coffee Shop odporúčam normálne zaradiť na váš madeirský itinerár rovnako ako levády, výhľady a kúpanie. 


Relatívne po ruke sú aj dve ďalšie kaviarne, ktoré vykazujú znaky specialty coffee kaviarni ale opakované návštevy ma nepresvedčili, že si svoje označenie a svoje ceny skutočne zaslúžia.

Ale teda, keď už budete na okolí, zastavte sa skúšobne v Maia Coffee Shop, ktorá je úplne v strede Fuchalu, alebo v kaviarňo-pražiarni Nikita, ktorá je zasa hneď za nákupným centrom Forum Madeira.  V oboch si môžete kúpiť aj dobrú zrnkovú kávu do domáceho prístroja a možno tam časom nájdu lepších baristov a budú tie flat whitey robiť poriadne. 

Ak objavím na Madeire nejaké ďalšie dobré kaviarne, určite ich sem doplním, pretože situácia s kávovou kultúrou sa aj tu pomaly ale isto zlepšuje. Časom to tu nepochybne bude aspoň na polovičnej úrovni Lisabonu, kde sa to skvelými kaviarňami v centre len tak hemží. Kým sa tak stane, tak si treba uvedomiť, že ste Madeire, na nádhernom ostrove uprostred oceánu, s úžasnými výhľadmi, parádnym počasím a jedinečnou atmosférou. Neprišli ste sem kvôli káve. Priamo na pláži, alebo s výhľadom na farebnú kvetenu je vlastne jedno ako chutí samotná káva. Užívajte Madeiru a potom sa doma bežte vyspovedať k svojmu obľúbenému baristovi.