Madeirská reštauračná scéna je dobre zmapovaná a tisíckami ľudí zrecenzovaná na Tripadvisore a ďalších platformách. Čiže si za pár sekúnd rýchlo nájdete hocijaké dobré veci vo vašom okolí. Ja sa budem tým pádom radšej sústrediť na moje vlastné najobľúbenejšie miesta. 

Keďže tu žijem, tak si, tak ako to aj vy asi robíte, keď ste doma, väčšinou varím a do reštaurácii na hotové chodím len málokedy. Sem budem dávať tipy na tie, kde som už bol a páčilo sa mi.

Ak vás zaujímajú typické madeirské jedla, náípoje a iné pochutiny, o tom už čoskoro napíšem samostatnú kapitolu. 

Moje obľúbené miesta

Island Wok, Funchal (mapa)

Milujem sushi a milujem ho jesť veľa. To je samozrejme ťažšie skĺbiteľné s mojimi príjmami, ale Madeira má riešenie - sushi bufety, reštaurácie kde za smiešne peniaze môžete zjesť sushi koľko len vládzete. Smiešnymi peniazmi v tomto prípade myslím niečo okolo 14€ na osobu v čase obeda a 17€ na osobu v čase večere. 

All You Can Eat Sushi buferov je tu pomerne veľa, napríklad dve pobočky siete Nagoya (jedna v časti Lido a jedna v centre Funchalu oproti Parque Santa Catarina), ale úplným kráľom je pre mňa len nedávno (jún 2023) otvorený Island Wok. Nájdete ho kúsok od nákupného centra Forum Madeira, asi 50 metrov smerom do Funchalu po hlavnej ulici Estrada Monumental. Ide sa kúsok dole po schodoch, ale potom sa okrem vnútra dá sedieť aj na terase s výhľadom do záhradky vo svahu. 

Na výber je hádam z dvadsiatich druhov sushi. Nigiri, maki, sashimi a potom všetky tie komplikované rolky. Tuniak, losos, maslová ryba, krevety, avokádo... kompletka. Do toho ešte aj špeciálne kombinácie rybaco-ovocných sushi, veci vyprážaných v mandliach a podobné šmakotky. Všetko je to poukladané na pultoch, neustále dopĺňané, žiadna tlačenica, žiadne čakanie. 

A to je len sushi. Potom sú tu pulty s teplými jedlami klasickej áziskej kuchyne. Hovädzie, bravčové, kačacie na veľa spôsobov, samozrejme polievky a prílohy. Na kraji sú aj surové mäská vrátane morských plodov a surová zelenina. Povyberáte si, čo chcete a oni vám to na mieste za čerstva ugrilujú a prinesú ku stolu. 

Zabudol som na niečo? Áno, dezerty a ovocie. Tie sú len také základné, ale ako dôkaz, že sa za svojich 14€ viete dotlačiť úplne až po uzáver a ešte aj kúsok zaň. 

Všetko je to tam veľmi dobré, rozhodne na túto cenovú hladinu. V Bratislave je podobný koncept v Eurovea nazvaný Sajado, ale je tam oveľa menší výber za oveľa vyššiu cenu. Príďte do Island Wok hladní a potom sa päť minút tackajte dole k moru na kúpaliská, alebo na Praia Formosa a tam sa môžete bezvládne vyvaliť na zvyšok dňa. 

Ak chcete podobné opulentné sushi orgie mimo Funchalu, tak v Santa Cruz (resp. v Machiço, lebo je tak na pomedzí) je podnik zvaný Ikura (mapa). Sushi tam vyberú za vás, ale nosia ho krásne naranžované a celá reštika je priamo nad pristávacou dráhou letiska, takže sa popri tlačení sa surovými rybami môžete pozerať na odlietajúce lietadlá. 

L'Arte della pizza Sorrento, Camara de Lobos (mapa)

Ľudia občas navštívia nejakú reštiku, chutí im a potom dávajú storky v štýle, že najlepšia reštika, najlepšie cestoviny, najlepší špíz na ostrove, alebo v meste, aj keď reálne boli len v tej jednej a ani len netušia, či niekde inde nemali lepšie. Tomuto sa budem snažíť vyhnúť a preto v prípade L'Arte della Pizza Sorrento použijem oveľa presnejšie tvrdenie: Najlepšia pizza, akú som kedy jedol!

Ale že bez debaty!

Zastrčená v jednej z ulíc v dedinke Camara de Lobos, kam sa dá krásne prejsť po prímorskej promenáde z Funchalu. Dobrý orientačný bod je, že asi 100 metrov povyše miestnej benzínky, ale radšej si to dajte do máp na Google. 

Rodinný podnik talianskych manželov. Pani s dcérou obsluhuje a pán, údajne rovno zo Sicílie, kuchtí. Jeho cesto je vraj jeho tajomstvom a dobre robí. Na tanier dostanete pizzu neapolského typu, na ktorú chodia všetci Taliani, čo sa mihnú na Madeire, aspoň tak to z častej taliančiny vo vnútri pôsobí. 

Keďže je to dobrý podnik a nechcú sa strhať, majú cez týždeň otvorené, len večer, ale cez víkendy stihnete aj obed medzi 13:00 a 15:00. 

Viac fotiek a podrobností o L'Arte della Pizza nájdete v tomto poste, ktorý som k nej spravil na Instagrame.

Villa da Carne, Camara de Lobos

A teraz niečo tradičnejšie, ale rozhodne nie tak ako reštaurácia o odstavec nižšie. V Camara de Lobos sú (okrem množstva iných) dve veľké reštaurácie orientujúce sa na dva najhlavnejšie aspekty typickej madeirskej kuchyne - mäso a ryby. V tej rybacej (Villa do Peixe) som ešte nebol, ale s Villa da Carne som už tú česť mal a bolo to pôsobivé. Aby bolo jasné, Villa da Carne je skôr turistická, než malebná. Na malebné treba zájsť o pár desiatok metrov nižšie do starých uličiek Camara de Lobos a aj isto zájdem a potom o nich napíšem. Ale malebnosť v atmosfére je tu dokonale zastúpená malebnosťou samotného obsahu na tanieri a dôsledným sústredením sa na to, kvôli čomu sem prídete - carne, čiže mäso

Stejky z rôznych častí, tradičná picanha, mäská visiace na dlhých špízoch zavesených nad stolom a k tomu milho frito (miestna vypražená kukuričná polenta), ocesnakované bolo do caco alebo hranolky. 

Všeobecne Madeira nie je práve vegetariánom zem zasľúbená, ale táto reštaurácia sa s nimi už vôbec nemazná. 

La Parreira, Ribeira Brava (mapa, viac fotiek)

Toto už je veľmi tradičný podnik, ktorý síce víta turistov, ale ak tam nemáte len tak zmätene pobehovať, musíte poznať koncept. K La Pareirre treba ísť autom, pretože je v kopcoch nad dedinkou Campanário. Z Funchalu to máte po diaľnici 20 minút, potom sa štveráte do kopca a zaparkujete na vyhradenej ploche kúsok od reštaurácie. Teda reálne zaparkujete kúsok od mäsiarstva. Pointa je v tom, že idete do toho mäsiarstva a tam si ukazujete na rôzne špízy, steaky, miestne syry a ďalšie zatiaľ surové pochutiny. Mäsiar vám ich odváži a zaplatíte. Ide do vedľajšej miestnosti, ktorá je lokálny bar. Tam si vypýtate niečo na pitie, poprípade šalát a tiež zaplatíte. No a potom prejdete cez cestu, dávate pozor na autá, do prístrešku na opačnej strane. Tam je veľký gril, pár čašníkov a stoly. Sadnete si k jednému z nich a po chvíli vám z grilu začnú nosiť čerstvo ugrilované presne tie mäská, ktoré ste si objednali. A všetko je to hrozne dobré. Ale, že hrozne! A k tomu vôbec nie drahé. Napráskate sa až po okraj, môžete po špíziku ochutávať najrôznejšie mäsá, spravia ich priamo pred vami. Nezabudnite na grilovaný biely syr a dorazte sa grilovaným ananásom. Je to skvelý zážitok, od stola máte aj výhľad na dedinu pod vami a more v diaľke, na telkách beží tretia portugalská futbalová liga, z rádia vyhráva nejaké miestne Hráme jubilantom. Skvelý výlet do reštaurácie, ktorú v strede pretína cesta. 

Ristorante Pizzeria San Martino, Funchal

Kúsok od centra Funchalu, priamo oproti soche cisárovnej Sissi, je niekoľko reštaurácii na kraji chodníka. San Martino je výstavným kusom talianskej kuchyne a má k sebe pridružený aj obchod s talianskymi špecialitami. 

Majú všeličo, od cestovín cez mäsá až po rizotá a domáce tiramisu. Robia dokonca aj akési denné menu za slušné ceny, ale ja som sa zatiaľ vždy dostal len k ich pizzi, lebo na tú ma namotali pri prvej návšteve a kým som neobjavil tú v Camare, tak som prisahal práve na túto. 

Ale sľubujem, že nabudúce, keďže je to obvyklá zastávka pri prechádzkach z mesta smerom domov, už preskúmam aj niečo iné z menu. 

Red Car, Funchal (mapa)

Hamburger si samozrejme môžete dať hocikde na svete aj na Madeire, dokonca ani o dobré burgre tu nie je núdza, ale podnik, kde si ho zjete v spoločnosti obrovského Spidermana (po portugalsky Homem-Aranha) visiaceho dole hlavou zo stropu je len tento jeden. Red Car je vystrihnutý z amerických road-movies a celkovo je to taká decentne pregýčikovaná pocta klasickej americkej popkultúre.

Robia hotdogy, hambáče, rebirka, hranolky a vynikajúce mliečno-zmrzlinové šejky. Je to jednoduché, veľmi dobre urobené v zábavnom prostredí, vôbec nie drahé a ešte aj kúsok od Forum Madeira, tak ak bývate v častiach, kde som vám radil v sekcii o ubytovaní, tak to máte aj poruke. 

Indian Palace, Funchal (mapa)


Indických reštaurácií je na Madeire pomerne veľa, ale nie všetky sú dobré. Napríklad tie dve čo sa volajú Buddha & Sakura a sú v Calhete a v Caniço, dobré nie sú. Tá čo sa volá India Gate a je v samom cesntre Funchalu dobrá celkom je, ale úplne najlepšia na akú som tu zatiaľ natrafil je táto - Indian Palace na ulici Estrada Monumental v turistickej štvrti Lido. 

Ja si v každej indickej kdekoľvek na svete najskôr dávam jahňaciu kormu s cesnakovým naanom a tá tunajšia sa radí do mojej TOP3, čo som kedy v živote mal. Hneď je jednej superautentickej indii v Thajsku a zatiaľ neprekonanej Natraj v Lisabone. 

Indian Palace má maličkú trojstolovú terasku nad cestou k hlavným hotelom v Lido, ale kopu miesta aj vo vnútri. Všetko tam bolo vynikajúce, obsluha príjemná ešte aj nadštandardné portugalské pomery

Barra Azul, Praia Formosa, Funchal (mapa)


Praia Formosa je najväčšia pláž vo Funchale a je to miesto kam okrem turistov chodia vo veľkom množstve aj samotní madeirčania. Preto je tam plnšie cez sviatky a víkendy a preto z troch reštík umiestnených priamo na plážovej promenáde je len jedna ako tak turistická a dve sú veľmi autentické, na nič sa nehrajúce plážové pohostinstvá. Barra Azul je jedna z nich, skôr také zoskupenie búd so stolmi vyloženými priamo na promenádu, než čokoľvek hoch. Keď je pekne, býva tu plno, veľmi svojrázna obsluha má skôr základnú angličtinu, hygiena a kultúra stolovania nie sú úplne prirotami, ale zasa na druhej strane je to priamo na krásnej pláži, úžasný výhľad a soundtrack oceánu, ponuka je tak madeirská, ako to len ide a samozrejme vôbec to nie je drahé. Za 13 eur odídete natlačení steakom, alebo krevetami, alebo rybami, alebo čím len chcete. 

Sem sa chodí nasávať atmoška, kávu je tu fakt hnusná (k pivu aspoň nosia tremocoes), ale dá sa ísť s plným bruchom rovno okúpať, alebo len prechádzať, alebo na drink do neďalekého On Water Academy baru, o ktorom je zmienka nižšie. 


HOYO HOYO, Sao Martinho (mapa)


Výhodou otvorených, tolerantných spoločností je pestré jedlo. Takže, keď už budete prejedení picanhí, bolo do caco a pečených dourad, v časti Sao Martinho, hneď z druhej strany nákupného centra Forum Madeira je skvelá mozambická reštaurácia Hoyo Hoyo. Najskôr som išiel okolo a potom som si všimol, že na internete majú stovky recenzií od návštevníkov s priemerom skóre 5,0 z maximálnych možných 5,0. Nie 4,8, ani 4,9, ale rovno 5. To musí byť veľmi zriedkavé miesto. A naozaj je. 

Obsluha priamo od majiteľa,  útulný priestor, všetko povysvetľujú a úplne motivujú človeka ochutnávať. Čize človek začne najskôr samosami na rôzne spôsoby, ale potom už dáva kura v krémovej kyslo sladkej, ružovej omáčke a k tomu cassavu, čo sa ukážu byť mandiokové hranolky. Všetko, čo sme tam ochutnali bolo veľmi sýte, dávať si k jednu ešte aj predjedlo bola troška ambiciózna voľba. Najmä ak v rámci couvertu donešú napenenú pečeňovú paštétku s pečivkom o akom som ani netušil, že by mohlo existovať. Ale nemusíte sa báť, nie je to zasa až také exotické a dokonca ani nie nijako zvlášť drahé, aj keď mierne drahšie ako bežná madeirská lokálna reštika. 

Bonus: Pingo Doce

Ak sa vám zdá, že medzi mojimi obľúbenými reštauráciami je viac cudzojazyčných kuchýň, než madeirských, tak to máte úplnú pravdu. Pretože, keď chcem niečo tradične madeirské, tak mi ako prvé nenapadne, že hybaj do reštiky, ale úplne automaticky zablúdim do Pingo Doce. 

Zatiaľ ma ešte neodsudzujete, ale počkajte po ďalšej vete. Pingo Doce je totiž supermarket, veľká sieť klasických potravín, niečo ako na Slovensku Coop Jednota. Sú všade, ale na rozdiel od bežného konceptu potravín aké poznáte z domu, každé väčšie Pingo Doce obsahuje aj reštauráciu, respektíve táckareň, kde každý deň priamo na mieste varia veľký výber domácich jedál. Tam si presne chodia miestni po svoje obedy a v špičke tam býva plno, pretože tam skrátka dobre varia a ešte aj kompletný obed zmestíte do piatich eur. 

Takže, keď sa chcete zoznamovať s madeirskou/portugalskou kuchyňou na dennej báze a za ceny bežného menúčka, toto je vaše miesto. Každý deň niečo iné - tradičné feijady (povedzme že fazuľovice), rôzne omáčkové veci, hovädzie líčka, pečené ryby, zapekané espetady (čierne podlhovasté ryby typické pre Madeiru), paelly z morských plodov, ale aj bežnejšie veci ako grilované kuracie stehná a tak podobne. 

Nenechajte sa oklamať tým, čo viete o teplých pultoch vo veľkých potravinách na Slovensku. Toto je úplne iný level, naozajstná reštika. Na samostatnom pulte robia dokonca aj vlastné čerstvé sushi. Všetko sa dá vziať so sebou. Nechajte si nabrať pokojne aj z každého trošku a odneste si to kúsok ďalej na najbližšiu pláž, alebo výhľad a máte piknik so západom slnka, na aký budete ešte dlho spomínať. 


To je zatiaľ všetko, čo mám, len čo navštívim, ochutnám a nafotím ďalšie madeirské podniky, okamžite sa tu o ne podelím. 


Obľúbený bar: On Water Academy, Praia Formosa (mapa)


Nie som ja veľmi dobrý radca pokiaľ ide o barový život. Takmer vôbec nepijem a v tomto smere mám Madeiru pobehanú minimálne. Ale jeden tip predsa len mám. Priamo na pláži Praia Formosa, čo je obľúbené oddychové miesto funchalčanov je hneď niekoľko barov a reštaurácií. Nebude to žiadne zásadné terno pokiaľ ide o samotné drinky, ale sedíte priamo na pláži, šumí more, pozeráte sa na západ slnka a pijete si nejakú caipirinhu, alebo mojito, ktoré navyše stoja sympatických 5 eur. 

On Water Academy, napriek názvu je naozaj bar. Choďte sa podvečer na Formosu prejsť a chuť na niečo miešané sa dostaví aj sama. Ak by bolo tuto plno, pokračujte ďalej po plážovej promenáde, sú tam ďalšie tri podobné podniky.

Všeobecne o madeirských reštikách

Nieže by som sa nesnažil, ale ani za viac ako rok a pol som nenarazil na vyslovene zlý podnik. Ani raz sa ma nesnažili oklamať, ani raz nebolo jedlo vyslovene zlé a to som skúšal aj očividné turistické pasce. V turistických pasciach, alebo v reštauráciách niekde bokom v horách, poprípade priamo na pláži zaplatíte troška viac, než by ste zaplatili inde. Ale inak sa nemusíte báť. Nič vám tu nehrozí, svoju spotrebiteľskú ostražitosť môžete pokojne nechať na Slovensku. 

Väčšina podnikov nie je otvorená celodenne. Majú otvorené na obed, niekedy medzi 12:00 až 15:00, potom zavrú a otvoria zasa až večer. To obvykle znamená od 18:00 ale skôr 19:00 do neskorej noci. Môj slovenský zvyk nejesť večer po šiestej som tu musel veľmi rýchlo prehodnotiť. Trocha tomu pomáha, že tu slnko zapadá o dosť neskôr, než na Slovenku, takže večera o šiestej niekedy v júli je fakt nonsens, keďže sa stmievať začne až pre desiatou. Inak, občas sú vo večerných hodinách vyššie ceny ako na obed. 

Platí to čo vo všetkých podobných destináciách. Ak chcete najlepší pomer ceny a autentickej kvality, musíte sa zoznámiť s miestnymi ľuďmi a chodiť jesť tam, kde chodia oni, mimo najrušnejších turistických miest. Tým nemyslím taxikárov, recepčných a iných ľudí pracujúcich v turistickom biznise, lebo tí si vždy budú myslieť, že ako turisti chcete turistické. Spoznať sa s naozajstnými domácimi je samozrejme na dlhšie, sám sa k tomu ešte len postupne dostávam. 

Reštaurácie, kaviarne, pekárne alebo cukrárne na Madeire sú v priemere o niečo drahšie ako v Lisabone, alebo inde v pevninskom Portugalsku, ale stále sú o dosť lacnejšie ako v Bratislave, alebo niekde v Chorvátsku. So slovenským rozpočtom sa tu najete pestro a do sýtosti. Zákusky alebo víno vám budú pripadať ako zadarmo.

Keď si vypýtate účet ("A conta, por favor!") niekedy vám ho prinesú len tak načarbaný na papieri. To v Portugalsku nie je nutne pokus o podvod, takže sa na nich nemusíte hneď mračiť. Funguje tu premakaný systém (jedného dňa ho vysvetlím) v rámci ktorého má každý Portugalec svoje unikátne číslo (NIF) a keď dostane účet v hocijakej forme, tak poprosí o zaregistrovanie na svoj NIF a vtedy má istotu, že obchodník všetko nahodil do systému, lebo si to vie aj sám neskôr overiť cez daňový portál. Aj v tomto sa teda môžete pokojne uvoľniť.

Okrem tradičných reštaurácii s miestnym a portugalským jedlám sa na Madeire darí samozrejme pizzeriám, indickej kuchyni, je tu slušné množstvo lacného sushi, nejakej číny a samozrejme aj globálne fast foody. Čo mi tu vyslovene chýba sú vietnamské reštiky (phočko som tu fakt ešte nenašiel) a nie je tu ani toľko malých stánkov s kebabmi, hotdogmi a podobnými vecami do ruky, na aké ste zvyknutí z domu.

Ak chcete rýchlo jedlo do ruky, tak namiesto hľadania stánku, treba nájsť jednu z milióna Padarií, čiže pekárni. Väčšinou tam popri sladkých veciach a pečive majú pre vás lacné čerstvé plnené sendviče, zapekané toasty, miestny koláčochlieb bolo do caco natretý cesnakovým maslom a ďalšie rýchlovky. To je lokálna verzia niečoho rýchleho do ruky.